Fortsätt till huvudinnehåll

NO/biologi v. 12

I den här filmen om ekosystemets dynamik har vi lärt oss mer om följande begrepp som ni alla nu bör känna till.


  • abiotiska och biotiska faktorer. - Icke levande och levande faktorer som är viktiga för livet på en plats
  • Temperatur, vind, eld, vatten,  jordmån är några exempel på viktiga abiotiska faktorer. 
  • ekosystem - En plats där det levande och det icke levande samspelar och är i balans, exempelvis i en sjö. Naturen "eftersträvar" balans men givetvis är det inte alltid i balans om någon förändring skett. Det kan vara en skillnad i klimat, gifter eller en ny art som dykt upp.
  • Population - Hur många individer av en art det finns i ett område, jmf med engelskans population.
  • Näringskedja - Vem äter vad och vart går energin och eventuella gifter.
  • Producent - Växter som med hjälp av sol, vatten och koldioxid från luften pruducerar egen energi för tillväxt. De pruducerar eller tillverkar i ekosystemet. Även vissa bakterier kan producera biomassa. 
  • konsument - De som förbrukar/använder . Djuren som äter växter eller andra djur. De kan inte själva skapa energi och tillväxt med hjälp av solen. Vi människor är också konsumenter i näringskedjan. 
  • Nedbrytare - Bryter ner döda djur och växter så att de återigen kan användas av djur och växter. 
  • Biologisk mångfald - Artrikedom, ofta inom ett område. Det är mycket viktigt att ni förstår hur viktigt det är med stor biologisk mångfald för naturen. Ni behöver kunna förklara vad som är bra med stor artrikedom och vad som inte är bra med platser med begränsad artrikedom.
En F.L. som jag höll under veckan handlade om hur olika ekosystem lätt kan påverkas av människans förändringar. Exempel med pumor och hjortar och ett annat med Mungo som råttjägare ingick i den FL.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Idrott orienteringssymboler

Plugga nians fysik inför NP

Här samlar jag fakta och länkar till framförallt videoklipp som sammanfattar olika delområden i fysik för grundskolan. Översikt av Studi.se fysikvideor(reklamfinansierat) Acceleration Studi.se  Fysik mått mätning Ljudets egenskaper Ljusets brytning Strömstyrka och spänning Serie och parallellkoppling Densitet och tyngd Inläggen nedan, vars namn inleds med Fy som i Fysik rekommenderar jag särskilt . Läraren föreläser med bilder och exempel på ett lugnt och tydligt sätt. Anteckna gärna stödord för att stärka ert minne. Fy - Sammanfattning av Kraft och rörelse, högstadiet Fy - Sammanfattning av Värme och väder, högstadiet. Fy- Sammanfattning av örat och ljud.  ( I fyisk ska ni mest fokusera på ljudet och mindre på örat) Fy - Sammanfattning av Ögat och ljus, högstadiet  (Titta från 3:35. Mer fokus här på ljus och mindre på själva ögat, men ögat gör FL mer intressant för er kanske) ..to be continued.

NO8-9/Fysik/Energi-Ellära

En studieguide med klickbara länkar finns  tillgänglig i ert Google classroom.  Kursen examineras med följande uppgifter 1. a) Laboration om energi.    b) Laboration m.h.a. datorsimulering med elektriska kopplingar. Till laboration b ska en laborationsrapport inlämnas. 2. Skriftligt prov v. 41. Omfattning kapitel 8 och 9 i "Fysik direkt" Åk 8 ej beräkningar på energi och effekt. . Utöver kapitel 8 och 9 även grundläggande om elkraft från lektioner.  Länktips Eldistribution. Produktion av den el vi använder i hemmet och på företag. Ugglans fysik/Energi&Elektricitet  (Detta avsnitt täcker i stort sett bokens områden. Bra för träning hemma om du glömt boken eller om du bara vill ha lite variation i din inlärning.) Ett bra komplement till boken är  "Träna NO"/Elektricitet  och  "Träna NO"/Energi.  (De här avsnitten utgör en mindre översikt av områdena, ej heltäckande) Begreppsträning : Nedskrivet från ...