Fortsätt till huvudinnehåll

#Insektsdöden

Ett en vecka långt detektivarbete i åk. 7 och 8.
Ni elever letar relevant information på internet i frågan och bedömer källornas trovärdighet.
Uppdraget går ut på att
1. Ta fram fakta över hur stor minskningen av mängden insekter är
2. Leta upp tänkbara orsaker till minskningen.
3. Vad kan minskningen leda till?


Lite sista minuten hjälp angående källornas trovärdighet
Jag vill veta vad du anser om dina källors trovärdighet och varför du tror som du gör om det. 
Vem ligger bakom informationen? Om jordbrukare skrivit en artikel är det i det här fallet en viss skillnad jämfört med om naturskyddsföreningen eller en forskare gjort det.Nästa sak att titta på är artikelns språk. Låter det balanserat, sakligt och trovärdigt eller är det fullt av överdrifter. Det viktigaste och kanske svåraste är att försöka avgöra om det som de påstår underbyggs av trovärdiga fakta. Med andra ord: Kan de dra de slutsatser de gör utifrån de fakta de framhåller?

UPPGIFTEN INLÄMNAS PÅ UTSKRIVET PAPPER MED NAMN SENAST FREDAGEN DEN 8:e MARS.
Undantag från det datumet ges i särskilda fall enligt överenskommelse. Till exempel om ni varit sjuka.

Ni hittar kanske några användbara länkar ifrån ett tidigare arbete som jag genomförde i ämnet svenska förra året. Jag klistrar in dem här nedan.
Anteckna gärna några nyckelord som verkar bra att ha med er när ni ska börja söka efter

Länktips

Natursidans artikel          Dagens nyheters artikel          Jordbruksaktuellts artikel

Den fullständiga rapporten, eng.( Endast för att ni ska hitta enstaka fakta. Texten är troligen för svår för er, men ni kan nog får fram mer än ni tror.)        

Kort artikel hos Sveriges radio.          Aftonbladets artikel         Yle:s artikel

Populära inlägg i den här bloggen

Idrott orienteringssymboler

Plugga nians fysik inför NP

Här samlar jag fakta och länkar till framförallt videoklipp som sammanfattar olika delområden i fysik för grundskolan. Översikt av Studi.se fysikvideor(reklamfinansierat) Acceleration Studi.se  Fysik mått mätning Ljudets egenskaper Ljusets brytning Strömstyrka och spänning Serie och parallellkoppling Densitet och tyngd Inläggen nedan, vars namn inleds med Fy som i Fysik rekommenderar jag särskilt . Läraren föreläser med bilder och exempel på ett lugnt och tydligt sätt. Anteckna gärna stödord för att stärka ert minne. Fy - Sammanfattning av Kraft och rörelse, högstadiet Fy - Sammanfattning av Värme och väder, högstadiet. Fy- Sammanfattning av örat och ljud.  ( I fyisk ska ni mest fokusera på ljudet och mindre på örat) Fy - Sammanfattning av Ögat och ljus, högstadiet  (Titta från 3:35. Mer fokus här på ljus och mindre på själva ögat, men ögat gör FL mer intressant för er kanske) ..to be continued.

NO8-9/Fysik/Energi-Ellära

En studieguide med klickbara länkar finns  tillgänglig i ert Google classroom.  Kursen examineras med följande uppgifter 1. a) Laboration om energi.    b) Laboration m.h.a. datorsimulering med elektriska kopplingar. Till laboration b ska en laborationsrapport inlämnas. 2. Skriftligt prov v. 41. Omfattning kapitel 8 och 9 i "Fysik direkt" Åk 8 ej beräkningar på energi och effekt. . Utöver kapitel 8 och 9 även grundläggande om elkraft från lektioner.  Länktips Eldistribution. Produktion av den el vi använder i hemmet och på företag. Ugglans fysik/Energi&Elektricitet  (Detta avsnitt täcker i stort sett bokens områden. Bra för träning hemma om du glömt boken eller om du bara vill ha lite variation i din inlärning.) Ett bra komplement till boken är  "Träna NO"/Elektricitet  och  "Träna NO"/Energi.  (De här avsnitten utgör en mindre översikt av områdena, ej heltäckande) Begreppsträning : Nedskrivet från ...