Fortsätt till huvudinnehåll

HSH-april-Checklista

Här får ni en checklista ni som behöver. För er som följt med under de drygt tre månaderna vi hållit på så kan ni nog bara snabbläsa och bocka av att ni fått med alla delar.

Checklista  HSH

S M E T

Allmänt 
Undersök minst två tekniska lösningar i verkligheten. D.v.s. ni väljer och motiverar val från någon affär på internet. Det kan till exempel vara en viss sorts fönster, säkerhetsdörr eller värmepump. 
Valet ska vara motiverat på teknisk grund.
För dig som strävar efter högre betyg kan du höja antalet till fem olika saker,  av skilda slag. Två dörrar räknas t.ex. som samma område medan ackumulatortank och elektriskt batteri räknas som två olika saker.

Era lösningar ska vara av teknisk natur. Att lösa säkerhet med en vaktstyrka eller en anställd meteorolog räknas ej som godkänt. 

Miljö och energi går i varandra till viss del. Under miljö kan ni kanske beskriva energitänkande mer övergripande, mindre detaljerat. Under energi-rubriken blir ni mer specifika och beskriver en del saker detaljerat och en del mer övergripande.

Teknik 
Titta vilken teknik från fritidshus ni kan komplettera med för att få till ett hus som klarar sig bättre vid strömavbrott och andra störningar. sunwind.se kan ge inspiration här. Z


Säkerhet

Tankar om skydd mot inbrott redovisas. För E gäller en nivå som ett ganska vanligt svenskt hus. 
För högre betyg har ni förstärkt skydd på undanskymda och utsatta platser. Kanske har ni rörelseaktiverad belysning eller andra tankar på hur huset kan skyddas. 

Skydd mot hårt väder. Hit räknas bl.a. storm, åska, stor nederbörd, torka, kyla. För E behöver några tankar om det här visas. För högre omdöme ett mer genomtänkt skydd. 

Skydd mot elavbrott. För E behöver ni ha någon tanke om det här. T.ex. smart placerade fönster som kan ge ljus dagtid, en kamin, kanske en brunn. 

För högre betyg, mer tålighet för utsatta lägen. El som kan alstras på flera sätt. Uppvärmning av åtminstone något rum om elavbrottet kommer vintertid. Förvaring av mat och möjlighet att få fram vatten är också viktigt här. För att klara extrema stormar med löst flygande föremål kan någon anpassning kring fönster och andra utsatta saker behövas.

Brandsäkra material på känsliga platser liksom utrymningsvägar vill jag också att ni skriver lite om.

MIljövänlighet
Den här punkten har flera delar 
Tänk Bygga, bo, riva 
För E räcker det med några tankar kring val av material och tankar om hur huset kan förbruka mindre energi och mindre vatten.
För högre betyg lägger ni till flera tankar kring alla tre delarna. Med  riva menar jag att ni har tankar om hur en del material kan återvinnas eller brytas ner den dag huset gjort sitt. 

Energi
Här är den punkt ni ska lägga mest tid och energi på.
För E behöver ni redovisa tydligt hur huset och dess vatten värms upp. På E nivå är det ok att ha grundläggande teknik såsom i ett normalt hus har, men ni behöver tala om vad ni valt för teknisk lösning.

För högre betyg redovisar ni flera tankar kring hur energi kan skapas och sparas. Ni använder solen på ett klokt sätt och ni har tekniska lösningar för såväl kylning som uppvärmning. Ert hus använder en sund kombination av gammal och ny teknik och du visar tydligt vad du lärt dig från genomgångar och egna efterforskningar. Ni får gärna fråga mig och varandra om idéer. Alla som gör bra ifrån sig ska få bättre betyg. 

Hur ska huset ventileras? Det här behöver ni skriva/berätta tydligt om. Flera olika lösningar, till viss del samverkande behöver visas för högre betyg. Kanske får ni god hjälp om ni väljer just ventilation som något ni väljer att ”köpa in”. De som säljer är rätt måna om att visa hur bra det fungerar och hur det fungerar.

Trivsel
Här ska ni utgå från människans sinnen och ledorden här är trygghet, lugn och mental energi. Det är inte så flummigt som det kan låta och flera olika lösningar är möjliga här. Det viktiga är att ni kan motivera det på ett bra sätt. Ge rummen och planlösningen en planering som ger lugna utrymmen med mindre insyn men andra utrymmen där man ser bra vad som händer på utsidan. Använd lugna färger på platser som ska vara avkopplande och lite mer livliga färger på platser som kök och tvättstuga kanske. Köket kan vara en nog så avkopplande plats också. Mycket svarta färger och kromade ytor kan skapa en för industrilokal miljö. Allt beror i slutändan på vad man ska göra på platsen. En hemmabio får gärna ha mörka färger med lite inslag av rött kanske, för att associationerna ska gå till verklig bio. Ett garage kanske man vill inreda som en industri med mycket grått och metall. Men ljus är viktigt i ett garage och det är inte så trivsamt i ett svart eller neongula garage. Utforma det så att de flesta människor som kommer in i ert hus ska känna sig bekväma och avslappnade, med vissa inslag av leenden och energi. Ta gärna intryck av Feng shui för sinnenas lugn men tro inte på allt ni läser om det. Titta på nätet hur äldre hus var utformade i Sverige och fundera på varför. 

Gården
Utanför kan ni få rätt stor frihet med men tänk på att smart användning av t.ex. lövträd kan ge extrapoäng till betyget liksom tankar kring vattenkällor och vattenavrinning, vatteninsamling etc. 









Populära inlägg i den här bloggen

Idrott orienteringssymboler

Plugga nians fysik inför NP

Här samlar jag fakta och länkar till framförallt videoklipp som sammanfattar olika delområden i fysik för grundskolan. Översikt av Studi.se fysikvideor(reklamfinansierat) Acceleration Studi.se  Fysik mått mätning Ljudets egenskaper Ljusets brytning Strömstyrka och spänning Serie och parallellkoppling Densitet och tyngd Inläggen nedan, vars namn inleds med Fy som i Fysik rekommenderar jag särskilt . Läraren föreläser med bilder och exempel på ett lugnt och tydligt sätt. Anteckna gärna stödord för att stärka ert minne. Fy - Sammanfattning av Kraft och rörelse, högstadiet Fy - Sammanfattning av Värme och väder, högstadiet. Fy- Sammanfattning av örat och ljud.  ( I fyisk ska ni mest fokusera på ljudet och mindre på örat) Fy - Sammanfattning av Ögat och ljus, högstadiet  (Titta från 3:35. Mer fokus här på ljus och mindre på själva ögat, men ögat gör FL mer intressant för er kanske) ..to be continued.

NO8-9/Fysik/Energi-Ellära

En studieguide med klickbara länkar finns  tillgänglig i ert Google classroom.  Kursen examineras med följande uppgifter 1. a) Laboration om energi.    b) Laboration m.h.a. datorsimulering med elektriska kopplingar. Till laboration b ska en laborationsrapport inlämnas. 2. Skriftligt prov v. 41. Omfattning kapitel 8 och 9 i "Fysik direkt" Åk 8 ej beräkningar på energi och effekt. . Utöver kapitel 8 och 9 även grundläggande om elkraft från lektioner.  Länktips Eldistribution. Produktion av den el vi använder i hemmet och på företag. Ugglans fysik/Energi&Elektricitet  (Detta avsnitt täcker i stort sett bokens områden. Bra för träning hemma om du glömt boken eller om du bara vill ha lite variation i din inlärning.) Ett bra komplement till boken är  "Träna NO"/Elektricitet  och  "Träna NO"/Energi.  (De här avsnitten utgör en mindre översikt av områdena, ej heltäckande) Begreppsträning : Nedskrivet från ...