Fortsätt till huvudinnehåll

Kemi7-September2019

! i början av en rad visar att ni ska göra det. # i början av en rad visar att det rör sig om fakta som ni kan ha nytta av

Innehåll i kapitel 1
Kemi förr och nu
Atomer, molekyler, grundämnen och kemiska föreningar
Ämnens egenskaper
Rena ämnen och blandningar
(Att separera ämnen) Endast begränsat på det avsnittet.
Ämnen kan förändras.
Det brinner.

Ljudfiler, inläst bok, Kemi direkt upplaga 3 hittar du här.

FRÅGOR TILL KAPITEL 1 I BOKEN NI SKA GÖRA.
Småfrågor på sidorna: 9, 13, 17, 23, 29, 31
Sidan 40-41 Alla frågor.

!Examination medelst prov i slutet av september eller början av oktober. Även laborationsrapporten är en viktig del av de kunskaper du ska visa under kursen

OBSERVERA att även om jag lägger ut mycket fakta och information här på bloggen är det INTE heltäckande. Det är ett komplement till kursen. Helheten får du från boken lektionerna och planeringen o Google classroom.

! Titta igenom MSBs broschyr om brandfarliga vätskor i hemmet så du lär dig vilka faror som finns med ämnen folk ofta har hemma. Läs noga sidan 4 och 11 samt 14 och övre delen av sidan 15.

#Flampunkt
För att en vätska ska kunna antändas behöver den avge ånga. Ångan antänds, ångorna brinner. När temperaturen blir för låg avger inte vätskan ånga och det kan bli svårt, rent av mycket svårt att antända den. Nu är ju en tändstickas låga runt 950 grader så den kan ju lokalt värma en vätska som är under sin flampunkt. Flytande ämnen med låg flampunkt är mycket brandfarliga. Exempel på sådana vätskor är: Aceton, bensin, t-sprit. Fotogen är en mycket praktisk vätska för oss människor, särskilt förr i tiden. Fotogen avger inte brandfarliga ångor vid rumstemperatur. För att den ska antändas behöver fotogenet sugas upp  i en veke, rep el. tyg t.ex., Fotogenet brinner då bra och kan skänka oss ljus och värme. Eftersom det är en mindre mängd fotogen i veken så hettas den snabbt upp till sin flampunkt och kan antändas. Tips Google fram flampunkten hos, fotogen, bensin och diesel.

#Antändningstemperatur
Vid den här temperaturen börjar ämnet brinna. Antändningstemperaturen för papper du skriver på ligger på runt 350 grader Celsius. Klickar du på länken "Träna NO förbränning" , nedan, så hittar du fler antändningstemperaturer och en del andra intressanta fakta om förbränning.

#Kokpunkt
Vid kokpunkten rör sig partiklarna så snabbt att de lämnar sina fasta lägen. Partiklarna lämnar vätskan och övergår till aggregationstillståndet som kallas gas.

Kokpunkt är den temperatur när ett ämne "måste" koka. Då övergår ämnet från vätska till gas. Vatten som ni känner till bäst, avdunstar och blir ånga även vid lägre temperaturer. Du behöver ju inte koka din badhandduk för att vattnet ska ånga bort från den. Det går faktiskt att till viss del torka kläder i minusgrader. Prova gärna i vinter.


#Förbränning
TRÄNA NO-FÖRBRÄNNING


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Idrott orienteringssymboler

Plugga nians fysik inför NP

Här samlar jag fakta och länkar till framförallt videoklipp som sammanfattar olika delområden i fysik för grundskolan. Översikt av Studi.se fysikvideor(reklamfinansierat) Acceleration Studi.se  Fysik mått mätning Ljudets egenskaper Ljusets brytning Strömstyrka och spänning Serie och parallellkoppling Densitet och tyngd Inläggen nedan, vars namn inleds med Fy som i Fysik rekommenderar jag särskilt . Läraren föreläser med bilder och exempel på ett lugnt och tydligt sätt. Anteckna gärna stödord för att stärka ert minne. Fy - Sammanfattning av Kraft och rörelse, högstadiet Fy - Sammanfattning av Värme och väder, högstadiet. Fy- Sammanfattning av örat och ljud.  ( I fyisk ska ni mest fokusera på ljudet och mindre på örat) Fy - Sammanfattning av Ögat och ljus, högstadiet  (Titta från 3:35. Mer fokus här på ljus och mindre på själva ögat, men ögat gör FL mer intressant för er kanske) ..to be continued.

NO8-9/Fysik/Energi-Ellära

En studieguide med klickbara länkar finns  tillgänglig i ert Google classroom.  Kursen examineras med följande uppgifter 1. a) Laboration om energi.    b) Laboration m.h.a. datorsimulering med elektriska kopplingar. Till laboration b ska en laborationsrapport inlämnas. 2. Skriftligt prov v. 41. Omfattning kapitel 8 och 9 i "Fysik direkt" Åk 8 ej beräkningar på energi och effekt. . Utöver kapitel 8 och 9 även grundläggande om elkraft från lektioner.  Länktips Eldistribution. Produktion av den el vi använder i hemmet och på företag. Ugglans fysik/Energi&Elektricitet  (Detta avsnitt täcker i stort sett bokens områden. Bra för träning hemma om du glömt boken eller om du bara vill ha lite variation i din inlärning.) Ett bra komplement till boken är  "Träna NO"/Elektricitet  och  "Träna NO"/Energi.  (De här avsnitten utgör en mindre översikt av områdena, ej heltäckande) Begreppsträning : Nedskrivet från boken och lektioner